На днешния ден фирмата Intel пуска на пазара първият в света

...
На днешния ден фирмата Intel пуска на пазара първият в света
Коментари Харесай

Intel създава първия комерсиално достъпен микропроцесор

На днешния ден компанията Intel пуска на пазара първият в света микропроцесор - Intel 4004, кадърен да обработва 60 000 указания в секунда. Той е резултат на взаимна разработка на калкулатор между компаниите Intel и Busicom. Този микропроцесор  е употребен съвсем извънредно за конструиране на калкулатори. Това е първият еднокристален микропроцесор за всеобща приложимост.

Според разпоредбите за обозначение на интегрални схеми на Intel означението на първия микропроцесор следва да бъде 1201. Италианският физик Федерико Фаджин, под чието управление съумява за пръв път да интегрира централен процесор в един-единствен чип през 1970-1971 година, е последовател на обозначение 4000. Но едвам откакто узнава за хронолгията на Ашер, съгласно която датата на сътворението на света e 4004 години преди Рождество Христово, употребява този аргумент и получава позволение от управлението на Intel за обозначение 4004.

Въпреки че този микропроцесор се счита за начало на микропроцесорната и микрокомпютърната промишленост, други производители на интегрални схеми по това време също създават сходни устройства. Микропроцесорът 4004 се създава в течение на 10 години, само че няма търговски триумф и оказва доста малко въздействие върху пазара на електроника.

Той обаче е софтуерен пробив,

който отваря вратата за произвеждане на едночипови микропроцесори и микрокомпютри. Те са материалната основа на осведомителната гражданска война, която промени света в последните 30 години.

Intel основават първия комерсиално достъпен микропроцесор - Intel 4004, през 1971 година. Микропроцесорът обезпечава огромен прогрес в технологията на интегралните схеми. В това устройство всички или множеството от математическите и логичен интервенции се извършват от една-единствена или най-вече от няколко интегрални схеми. Развитието на технологиите за планиране и произвеждане на интегрални схеми води до основаването на все по-сложни и по-производителни микропроцесори. Съвременните технологии в микроелектрониката разрешават всички нужни електрически вериги да бъдат интегрирани на един или няколко чипа, като освен това индустриалния процес е изцяло автоматизиран и разрешава производството на огромен брой произведения на допустима цена. С това нараства и надеждността им на работа, защото сензитивно се понижава вероятността от недостатък в електрическите връзки. 

Intel стартира да развива микропроцесорната технология и да създава все по-мощни чипове. 

Трябвало обаче да се създадат обилни технологически нововъведения, преди микропроцесорът да стане основа на персоналния компютър. Intel също по този начин основава един от първите лични компютри през 1973 година.

Микропроцесорите стават главен артикул на Intel чак в средата на 80-те години на предишния век.

До края на това десетилетие, подсилен от непредвидената си позиция като снабдител на микропроцесори за IBM и на съперниците на IBM в границите на бързо растящия пазар за лични компютри, Intel стартира 10-годишен интервал на невиждан напредък като най-големия (и най-печелившия) хардуерен снабдител за PC промишлеността, част от печелившата „ Wintel “ композиция. 

 

Intel Corporation  

е основана в град Санта Клара, щата Калифорния, мултинационална корпорация, известна най-много с производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми. Тя е производител на мрежови карти, чипсети за систематични платки, компютърни съставни елементи и други устройства. Intel създава проучвателен планове във всички области на полупроводниковата индустрия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР